fbpx

India - Nepál túra

Az általunk ismert világ peremén.
 
 

Legközelebb…

.
2024. októberi csoport megtelt.

2024. novemberi csoportban 1 fiú hely felszabadult.

2025. februári csoport megtelt.

2025. áprilisi csoportba a jelentkezést megnyitottuk.

Fontos tájékoztatás!

 

Minden érdeklődőnek, de főleg ügyvédek, valamint minket a saját konkurenciájuknak gondoló utazási irodák részére:
HIvatkozásul, a BP/1502/00382-007/2017 ügyiratszámú közigazgatási hatósági eljárás végzésére.

Minden velünk utazó személy, az összes turisztikai szolgáltatását (repjegy, szállás, étkezés, utazás, kirándulás, városnézés, szafari, taxi, idegenvezetés, csónakázás, buszozás, ….bungee jumping, siklóernyőzés, stb…) saját maga fizeti ki a helyszínen a szolgáltatóknak, amely szolgáltatásokról mindenki saját névre szóló számlát kap a szolgáltatótól.

Én, turisztikai szolgáltatásokra semmilyen pénzt nem veszek át, mert turisztikai szolgáltatást nem nyújtok. Nem adok el repjegyet, nem értékesítek szállást, étkezést, utazást, kirándulást, városnézést, szafarit, nem szolgáltatok taxit, csónakot és buszt, valamint nem vezetek idegent, nem ugratok bungee-t és nem siklok és siklatok ernyővel.

Ellenben végigvezetlek egy bámulatos folyamaton, ahol a külső élmények és tapasztalatok kiválóan támogatják majd az érzelmi komplexitásod növekedését, amitől sok változás beindul majd körülötted a vágyaid szerint, mint ahogy nálunk és a velünk utazóknál is történt. Erről pedig itt olvashatsz.

Én ezt számlázom ki Neked, miután megállapodtunk és szerződtünk.

Általában a következő útvonalon mozgunk, és az alább leírt élményeket éljük át.

Delhi – Agra – Varanasi – Bodh Gaya – India/Nepál határ – Chitwan – Pokhara – Kathmandu

Áttekintés

Delhi – Red Fort, Jama Masjid, fűszerpiac, Connaught Place, Main Bazaar, tuk-tuk.
Agra – Taj Mahal, Baby Taj, vonatozás.
Varanasi – Égetők, Ganga pudja, Gangesz csónakázás, fürdési szertartás, főzősuli, vásárlás, jóga kurzus, szitár-tabla koncert.
Bodh Gaya – Bodhi kert, meditáció, Mahakala barlang, Sudjata, Buddhista kolostorok (Thai, Drukpa, Kagyu, Zen, Chang), motorozás.
Chitwan – határátkelés, Dzsungel séta, kenuzás, elefántolás, Tharu party.
Pokhara – World Peace Pagoda, Phewa-Lake, Sarangkot, csónakázás, napfelkelte, utazás Jeep-el.
Kathmandu – Swayambhu, Sangye Csöling Kolostor, Parphing túra, Boudhanath, Thamel, tibeti orvos, kocsma túra, tibeti jós.

Csuda jó képeket és közvetlen élménybeszámolókat találsz itt a Facebook-on:

Delhi

Vörös erőd, Sikh templom, és a fő bazár forgataga. Kulináris élmények, és közvetlen tapasztalat egy 22 milliós város érintéséről. Egyből fejes ugrunk Delhi szívébe: az élmény megdöbbentő és felejthetetlen. Este vacsora egy tetőteraszon, és a maradék erőnk kibeszélgetése egy sör mellett.

Én az alkalmazkodásnak címzem ezt az első 1-2 napot. Közben megnézünk pár ártalmatlan épületet, majd az érzékelésünk optikáját a nagy zoomból fokozatosan egyre kisebbre, egyre lényegibbre húzzuk. Ez a pár nap (Delhi-Agra) erről szól, hogy aztán Varanasiban már teljesen belengedhessük magunkat a társadalomba.

Agra

Vonattal utazunk Agra-ba, mert ezen az élményen keresztül közel kerülhetünk az itt élő emberek mindennapjaihoz. Megismerhetjük őket, beszélgethetünk velük, láthatjuk, mit és hogyan csinálnak. A Taj Mahal számomra mindig ugyanazt a jelentést hordozza: a szerelem nem ismer határokat.

Este vonaton indulunk tovább Varanasi-ba. Nekem az éjszakai vonatozás Indiában mindig nagy élmény. Az indiai vasút híresen jól szervezett, és az általunk használt osztályok kényelmesek. Egy ilyen vonaton töltjük az éjszakát, ami egyben 600 km-nyi út megtételét is jelenti.

Varanasi

A túránkat úgy építettük fel, hogy a lehető legtöbb és legfontosabb szakrális helyet érintsük és megértsük. Varanasi a hinduk Mekkája. A hagyományuk szerint, ezen a helyen lépett a földre Shiva. Ezt a környéket látogatjuk meg legelőször, ami az óváros közepén, az Arany Templomnál van. Innen az égetők felé vesszük az irányt, ahol éppen embereket hamvasztanak el, ugyanúgy és ugyanarról a lángról, mint az elmúlt 5.000 évben.

A Gangesz időtlenül őrzi a hagyományokat. A partján töltik idejüket gyakorlataikkal a hindu világ elkötelezettjei.

Este csónakázunk a Gangeszen, és a hajóról veszünk részt egy pudzsán, ami egy felajánlás és erős ima a folyóhoz való kapcsolódás érdekében, ami a táplálás és a fenntartás alapvető energiája.

Reggel kisétálunk a partra, ahol láthatjuk a hindu gyakorlók fürdési szertartását. Végigsétálva a mintegy 500 m-es szakaszon, közvetlen élményt kapunk az érzéseikről és az életükről. Ahogy látják, hiszik, értik és teszik mindazt, amit a világuknak mondanak.

Ezek ugyanazok a lépcsők a folyó partján, amelyek minden Indiával és a hinduizmussal foglalkozó műsorok kezdő képsorai a TV-ben.

Egy délután az óvárosban. Szűk sikátorok, tehenek, vándor jógik, zsúfoltság és nehéz illatok. “Vagy hindu leszel, vagy sokáig nem vágysz többet ide.”
…mégis, legalább egyszer egy életben látni kell!

Bodh Gaya

Reggel indulunk tovább vonattal, és kora délután érkezünk meg arra a helyre, amivel minden buddhista tanítás kezdődik. “2.550 évvel ezelőtt…”.

Pont ott leszünk, ahol a történelmi Buddha (bár ekkor még máshogy hívták) megtapasztalta azt, amit manapság oly sokan és sokféleképpen próbálnak megmagyarázni. Ezekben csak egy dolog ugyanaz: a hely. Ez, itt és most!

Beszélgetés a buddhista meditációról. Próbáld ki!

Egy parányi hátránnyal sem indulsz, hiszen minden hozzávaló a rendelkezésedre áll. Létezel, tudsz magadról, vannak érzéseid és tapasztalataid.  Miért is ne sikerülhetne neked is, akár most, mint Siddhartanak (a késöbbi Buddha) akkor, hiszen neki sem volt több. Talán egy dologban jeleskedett jobban: nagyon, de nagyon akarta (bár pont ez is lehet hátrány).

Szabadon választhatsz, hogy vagy a meditáció gyakorlására szánsz több időt, vagy a környező helyeket fedezzük fel együtt, esetleg beleugorhatunk a kereskedők ajánlataiba is.

Amit a környéken meglátogathatunk, az az összes Buddhista hagyomány kolostorai és a tanításaik.

A kedvenceim, a tibeti, a japán, a bhutáni, és a thai. Bemehetünk pár olyanba is, amiben mi is több időt töltöttünk, és kérhetünk találkát az itt működő Lámáktól és tanítóktól.

Ha a meditáció mellett döntesz, a Megvilágosodás Sztupa körüli kert hatalmas élményt rejt a számodra.

Hajnaltól késő estig az egész nap a rendelkezésedre áll, miközben zarándokok seregét figyelheted, akik a föld minden tájáról érkeznek.

Van aki így, más pedig pont másként fejezi ki a tiszteletét, illetve végzi spirituális gyakorlatát.
Közben az idő szubjektivitásával is kapcsolatba kerülsz, hiszen az itt eltöltött 1 nap, számodra csupán 5 percnek tűnik majd.

Közben kinézhetsz a bejáratnál lévő számtalan vendéglátók egyikébe, és ott is jól fog esni egy gondolatokkal teli tea az árnyékban.

Hogy élek, és miért pont így? Mi az ami fontos, és mi az, amiről csak azt hiszem? Tudok változtatni? …sőt változni?
– de sokszor gondoltam végig itt ezeket én is!

Úton, Nepál felé

Mostanra már rutinos Ázsia-utazó lettél.

Tudod, hogy mi és hol van a csomagodban, és kiválóan kezelsz minden új helyzetet.
Ekkor érdemes továbbállni, nehogy kialakítsuk egy újabb komfort illúzióját.

Hajnalban indulunk Nepál felé, és este érkezünk meg a Chitwan Nemzeti Parkba.

Ez az autós utazás, számtalan érdekességet rejt magában.
India azon vidékein vágunk át, amelyeket a legelmaradottabbnak tartanak.

A kocsi biztonságát élvezve láthatod -és csodálkozhatod- végig észak-India kunyhóit, a sárban vagy éppen a porban rohangáló gyerekek látványát, a vidéki Indiát, amiket egyetlen útikönyv sem említ.

Ha közben kidurran egy kerék, a kerékcsere ideje jó lehetőséget ad egy teára a helyiekkel.

A határátkelő is különleges élményt nyújt.
Leginkább azzal, hogy még közelről sem tűnik határátkelőnek.

Este érkezünk a másnapi programunk helyszínére, ami egy nagy becsben tartott rezervátum.
A napból hátralévő időt a folyóparton, a szafariszállásunk teraszán töltjük.

Chitwan

Ezzel a most következő programmal nagyot váltunk az eddigieken. Hiszen Delhire és Agrára a hozzászokás, Varanasira és Bodh Gaya-ra már az ámulat jegyében történő zsigeri megszokások (tabuk) döntése és meghaladása volt a jellemző, viszont most levegőért kiált a tudatunk és az elménk. Tudom, hogy tovább csak úgy léphetünk ezen a megkezdett spirituális ösvényen, ha időt és teret engedünk a kényeztetésnek és kiengedjük, kilazítjuk mindazt ami összesűrűsödött bennünk.
Mikorra ideérünk, általában azt érzem hogy megérdemeljük ezt a pár nap kényeztetést, és a programokat is eszerint válogatjuk össze:

– kajakozás a Rapti folyón,
– 1,5 órás dzsungel séta (láttunk már vaddisznót, őzet, majmot és orrszarvút…, persze szabadon),
– 1,5 órás dzsungel szafari elefántháton,
– látogatás az elefántneveldébe,
– Tharu buli
….és persze viszonylag sok pihenés ami jól esik most, Indián túl, Nepálon innen.

Emlékszem, mindezen programok után, amikor egyszer az élményeinket osztottuk meg egymással este a teraszon, nagy riadalomra lettünk figyelmesek. Mindenki a folyó felé mutogatott, amin egy fekete árnyék úszott keresztül. Mikor átért a mi oldalunkra, akkor láttuk tisztán, hogy egy orrszarvú. Lámpákkal világítottuk meg, és 20-30 percig figyeltük a mozgását. Tűlünk mindössze 30 méterre legelt, mit sem törődve az izgalmunkkal.

Pokhara

A dzsungel a tengerszinten van, mi viszont most a Himalája felé vesszük az irányt.
5 óra autóval, és megérkezünk Pokhara-ba.

Útközben függőhidak, vízesések, hömpölygő folyók és hatalmas szirtek mellett, között, fölött megyünk el.

A táj emelkedésével együtt a helyi emberek arca is sok változást mutat. A hegyi törzsekre jellemző vonások: a szűkebb szemek és kerekebb fejek veszik át az uralkodó jelleget.

Délután már a Word Peace Pagoda körül sétálunk, alattunk a Phewa lake… tükrében az Annapurna régió magaslatai szikráznak.
Másnap már evezővel hajtjuk a vizet a tavon, viszont előtte vár a napfelkelte az Annapurnánál.
Ismerek itt egy csodás helyet a napfelkeltéhez, bár az utóbbi években elég népszerű lett (talán 50 ember is várja a pillanatot), de mégis a legjobb arra, hogy ugyanabban a látványban legyen részünk kényelmesen, mint a magashegyi hegymászóknak oly sok szenvedés után.

Kathmandu

A szó jelentése: fatemplom. Nem túlzok ha azt mondom, hogy bizonyos Buddhista hagyományok -történetesen a tibeti- szerint a világ közepe. Több hónap is kevés lenne a felfedezésére, mi mégis megpróbálunk egy olyan keresztmetszetet mutatni, ami még hónapokkal az utazás után is dolgozik majd benned.

Meglátogatjuk a legszentebb helyeket, a legtitokzatosabb barlangokat, tanításokat kapunk megvalósítással rendelkező Lámáktól. Tiszteletünket tesszük egy tibeti orvosnál, ahol lehetőséged lesz élni a panaszaiddal és meglepően hatékony módszereket és pirulákat vásárolnod meglepően alacsony árért, akár hónapokra előre is. Kipróbálva és ajánlva…

Tölthetjük az időt a kereskedelmi központban, a Thamelben és/vagy az óvárosban, Patnában. Jó áron és jó helyeken vásárolhatsz eredeti (nem sorozatgyártott)) emlékeket, tekercsképeket, szobrokat és apróságokat.

Benyithatunk bármely, számodra izgalmas és érdekes kolostor ajtaján, ahol régi barátként üdvözölnek majd minket, és minden kérdésünkre kimerítő válasszal szolgálnak.

Hogy miért pont oda? Talán véletlen, de az biztos hogy fontos információt hordoz majd az egész életedre vonatkozóan!

Bámulhatjuk Kathmandut fentről a Swayambhu korlátjának dőlve, utána kipróbálhatunk egy helyi kocsmát: az biztos, hogy ilyet még nem láttál… hacsak nem jártál már itt.

Meglátogathatjuk a tibeti oldalt, körözhetünk a Boudha-nál, és nem maradhat ki a környék buddhista ereklyéinek a felfedezése sem Pharping-ban.

Arcok, helyek, emberek… már most vegyél egy nagyobb memóriakártyát a gépedbe.

Most nézzük részletesebben a következő napok lehetőségeit! Az első estét, én szeretem a Swayambhu Sztupa tetején tölteni. Innen jól látszik az egész Kathmandu völgy, teliholdkor pedig különösen érdekes a Himalája völgyében elhelyezkedő város hangulata, a háttérből a majmok neszezésével együtt.

Kathmandu (Swayambhu)

Reggeli után irány a Swayambhu környéke. Egy nagy kör körülötte, majd a környező kolostorokat látogathatjuk meg. Még az is lehet, hogy valami izgalmas szertartásra esünk be, ha van véletlen akkor azért, ha nincs, akkor meg pont azért.

Kathmandu két oldalából nekem ez a Swayambhu oldal a kedvencem. (Ancsáé a másik, a Boudha) Itt kevesebb a turistás hely, nem is túl vásárlós, viszont a tibeti buddhista hagyomány minden nagyágyúja itt képviselteti magát.

Működő kolostorokat látogathatunk, sőt, ha minden jól sikerül, éppen egy ilyenben töltjük ezt a 3 éjszakát. Itt azért írom, hogy ha “minden jól sikerül”, mert a háziakra nincs nagy hatással a dollárod, ha éppen szükségük van az összes szobára a vendégházban, olyan kedvesen költöztetnek ki, hogy örömmel pakolod át magad egy környező hotelbe. Az itt eltöltendő 3 éjszaka -persze- szinte semmire sem elég, de mégis kapsz egy olyan választékot, ami számodra mostantól Kathmandut jelenti.

Este bemehetünk a Thamel-ba, ami a kiskereskedők Váci utcája, és válogathatunk kedvünkre az ajánlataik közül.

Kathmandu (Pharping)

A város környéke tele van a tibeti buddhista hagyomány jellemzőivel. Ezt fedezzük fel egy 4-5 órás kisbuszos túrával.

Barlangok, ahol annak idején, mára hatalmas hírnévnek örvendő megvalósítók meditáltak. Kolostorok, amelyekben még mindig ugyanazokat a gyakorlatokat -és ugyanúgy- végzik, mint az elmúlt 4-500 évben. Kis meditációs szobák, amelyekben most is érző lények próbálják meg felfedezni a tudat lehetőségeit. Kíséretünkként egy kagyü vonalbeli Láma szolgál, közvetlenségével és vendégszeretetével -talán- új nézőpontba helyezve a lámákról kialakított elképzelésedet.

Ez a világ amibe itt érkezünk, már nagyon-nagyon messze van attól amit eddig ismertél.
Ha a tervem sikerül és a folyamatod szépen “fut”, akkor itt mégsem elveszettséget és bizonytalanságot érzel -elhagyva a megszokott világodat- hanem az újjászületés és a hazaérkezés élményét kóstólgatod ebben a környezetben.
Érdekes lehet, hogy az elmondottak hatására a hétköznapi érzékelésed itt már gyakran az álmodás állapotához hasonlít, vagy akként ismered fel. Ez a tapasztalat egy fontos élmény, amit innen kezdve, az életedben bármikor és bárhol előhívhatsz.

Estére egy közös kocsmázást terveztem, ahol a helyiekkel próbálhatjuk ki az erjesztett árpából készített alkoholos italukat, amit magadnak keversz egy forróvizes palack és az árpa segítségével az asztalodnál….vagy ha ez nem, akkor marad a helyi rum. 🙂

Kathmandu (Boudha)

Délelőtt átköltözünk a város másik oldalára, a Boudha Stupa árnyékába. Itt megismerkedünk a tibeti-buddhizmus másik legnagyobb becsben tartott helyével, és meglátogathatjuk az ezt körülvevő kolostorokat is. Este, mikor kiürül az utca, már csak mi rójuk a köreinket a Boudha körül, és csak a gyertyák halvány fénye világítja meg az utunkat.

Ez egy nagyon értékes pillanat és ennek megfelelően használjuk is, mert ha itt, a Boudhan sikerül ennek a sztupának a lényegére ráérezni, az erősen képes támogatni mindazt, amit én -spirituálisan- az egész út hozadékának nevezek.
Ez nem egy elvárás, kár is lenne így érezni, viszont ettől a hatástól itt remeg a levegő…talán azért is tartják a tibetiek oly’ nagyra ezt a helyet.

Erre a délelőttre terveztem a tibeti orvos meglátogatását. Nekünk személyesen is sok kalandunk és megnyugvásunk fűződik a nevéhez, viszont eddig minden társunk is fontosnak találta a vele való találkozását. A tibeti orvoslás a testben lévő elemek harmonizálásán alapul, és a pulzusdiagnosztikát használja. A gyógyszerek, csak és kizárólag természetes anyagok, gyógynövények, amelyeket a környező hegyeken és fennsíkokon termesztenek és gyűjtenek be. Ezekből, akár több hónapra előre is beszerezhetsz, havonta 2-3 ezer forintnak megfelelő összegért. Mi, gyakran még az otthon lévő barátainknak is viszünk ezekből.

Ez az utolsó napunk. Ha idáig kibírtad hogy ne vásárolj meg mindent, akkor most elviszlek azokhoz az ismerőseimhez, akiktől mi szoktunk vásárolni. Őket több év alatt találtuk meg, mert számunkra nem csupán a termékek ára, hanem azok a körülmények is érdekesek, amik a gyártását, illetve a velük való kereskedelmet körülveszik.

Ők azok a családok, akik régóta és büszkén végzik a tevékenységeiket… mi velük szeretünk a legjobban üzletet kötni.
Ha ezeket a termékeket adjuk ajándékba, a kapcsolatainkra is büszkék vagyunk ahonnan származnak. Kézműves családok ők, akik mára a barátaink lettek.

Kathmandu – Budapest

Reggel megyünk ki a reptérre, és hamarosan már felülről nézzük a tájat, ahol 3 hétig vándoroltunk. Sok minden történt. Néha nehéz volt, néha mámoros. A sok kaland gyakran csak hetekkel a hazaérkezés után kerül nyugvópontra, megértésre és feldolgozásra.

Mindezek után, ha van kedved és érdeklődésed, van lehetőség megfejelni mindezt egy 4 éjszakás bhutáni kalanddal, a részletekért pedig keress személyesen!

Amit ezzel a túrával szerettem volna megmutatni és átadni Neked, az a mi életünk legmeghatározóbb része. Mindaz amit magunkról most érzünk és hiszünk, a tudással együtt amit felfedeztünk, és azzal is, amit ehhez a felfedezéshez másoktól hozzátanultunk.
Számomra nincs érdekesebb, fontosabb és nagyobb horderejű kérdés, mint az életem megismerése.
Ez a túra ennek a megértésünknek az esszenciája, amely részletesen kidolgozva, mégis gyakorlatiasan és spontán adja át Neked a számomra lényegesnek érzett “bármit” is, amitől -úgy tűnik- jobban érzed majd magad.

Sok minden megtörténhet, de egy biztos: nem leszel többé ugyanaz, mint aki elindult!

Végül egy érdekes lehetőség, ha már ezen a területen vagyunk....