fbpx

+ 4 nap Bhutánban

Egyre magasabbra!
 
 

Én legszívesebben, az India-Nepál túrát, egy bhutáni 4 nappal szeretem lezárni. Az igaz, hogy a régió élménye és mondanivalója enélkül is teljes, de annyira közel vagyunk Bhutánhoz, hogy szinte kár kihagyni…ráadásul pont annyira különleges, mint amennyire ritkán találkozom olyanokkal, akik már jártak itt. Ezt a +4 bhutáni napot gyakran úgy oldjuk meg, hogy az India-Nepál rész után a reptéren elválunk, van aki Bhutánba megy és onnan jön haza, van aki pedig közvetlenül, a bhutáni kaland nélkül.

Kathmandu – Pharo – Thimpu – Punakha – Kathmandu

4 nap, amit a bhutáni kormány által nyújtott legmagasabb kényelemben és kiszolgálásban töltünk. Végig egy saját autóval, sofőrrel és kísérővel, ami talán furán hangzik az India-Nepál szabad barangolásunk után, de itt csak így lehet. Erre a 4 napra, egy olyan speciális vízumot kapunk, amiben még a napokra lebontott tartózkodási helyünktől sem térhetünk el.
Bhután ezt az idegenforgalmi politikát választotta, ami még az olyan nagy szabadságot igénylő embereknek is lehet jó mint mi, mert élvezzük a törődést és a kényeztetést ami itt vár ránk.

Bhután, a világ talán utolsó, elszigetelt ráadásul “nem demokratikus” országa, ahol a mennyiség helyett a minőség számít. Egy tündérmese, amiben nem csak a természet, hanem a lakói is “érintetlenek” maradtak. Hágók, kolostorok, mosolyok és nyitott tenyerek.
A nemzeti össztermék helyett, bevezették a nemzeti összboldogság fogalmát, ami jól példázza a számukra fontos értékeket. A föld 700 ezer, talán “legboldogabb” embere, akik rajonganak a királyukért aki gondoskodik róluk, nem néznek tévét és nem panaszkodnak.
Találkoztam már velük, és újra és újra akarom!

Áttekintés

Kathmandu – Pharo – Thimpu – Punakha – Kathmandu

Thimpu – National Memorial Chorten, Tashichhodzong, Nemzeti könyvtár, Nemzeti Múzeum, Nemzeti Örökség Múzeuma, Textil Múzeum, Hagyományos Orvoslás Múzeuma, földműves piac
Punakha-völgy – Semtokha erőd, Chimi Lakhang templom, Dochu-la hágó (3100 m)
Paro – Rinpung erőd, Kyichu Lhakhang templom, Taktsang kolostor (a híres tigrisfészek)
Klassz képeket és közvetlen élménybeszámolókat találsz itt a Facebook-on:

Paro

Repülővel utazunk Bhutánba. Csak és kizárólag a DrukAir légitársaság jöhet szóba, nem repül külföldi gép Bhutánba. A pilóta megnyugtat, hogy bár közel lesz a szárnyvéghez a szikla, sokszor csinálta már ő ezt az utat, és még soha nem volt baj….a gép még a föld fölött 300 méteres magasságban is manőverez, amint egy kacskaringós völgyön keresztül eléri a leszállópályát. Én élvezem…
Érkezés Paro-ba. Hivatalos ügyintézés, és utazás privát jeep-el és privát vezetővel Thimpu-ba (1.5 h). Útközben többször megállunk, mert a magas hegyek, és a közöttük kanyargó vad folyók mindenkit vonzanak egy-egy jó kép erejéig, a folyókon átívelő függőhidakon meg mindenki át akar menni.
Én teljesen gyerekként érzem ilyenkor magam, minden hídon átmegyek, minden sziklára felmászok.
Persze vannak kihagyhatatlan kulturális látogatni valók, de a kora esti séta Thimpu-ban, a fővárosban újra bensőséges.
A legtöbb étkezés büféasztalos, de mint később kiderült, a “nyugatiaknak” külön főznek, kevésbé erőset és kevésbé fűszerest.
– National Memorial Chorten
– Tashichhodzong

Thimpu

Bhutánban a vízumot nem csak az időpontra, hanem a helyszínekre is kapjuk, vagyis van egy tervünk erre a 4 napra, és eszerint a terv szerint mozoghatunk. Megpróbáltuk úgy összeállítani ezt a 4 napot, hogy a legérdekesebb és a leglátványosabb helyeket keressük fel, de nagyon eltérni ettől az útvonaltól nem tudunk. Azt is érdemes tudni, hogy évente 40 ezer ember kap csupán turista vízumot, ami még különlegesebbé és egyedibbé tudja tenni az utazásunkat.
– Nemzeti könyvtár
– Nemzeti Múzeum
– Nemzeti Örökség Múzeuma
– Textil Múzeum
– Hagyományos Orvoslás Múzeuma

Punakha-völgy

– Semtokha erőd
– Chimi Lakhang templom
– Dochu-la hágó (3100 m)

Paro

– Rinpung erőd, Kyichu Lhakhang templom
– földműves piac

Thimpu

A séta a Taktsang kolostorba nem könnyű. Untathatnálak számokkal és emelkedőkkel amik valószerűtlenül magasak, de inkább megígérem, hogy mindenki a saját tempójában tud haladni, és a célnál mégis együtt leszünk. Számomra ez a kolostor az úgynevezett csúcsélmény, talán azért, mert évekig néztem a róla készült képet a szobám falán. Sokszor képzeltem el hogy milyen lehet, és kivételesen nemhogy “olyan”, de még inkább hatással van rám. Ha ott leszel, majd tudod miről beszélek.
– Taktsang kolostor (a híres tigrisfészek)
– Drukgyel erőd

Ezután visszarepülünk Kathmandu-ba, ahol megvárjuk a hazafelé tartó gép csatlakozását. Ezzel a bhutáni kalanddal egészítheted még ki az India-Nepál túrát, ennél több és jobb nem jut az eszembe. Fontos tudni, hogy a bhutáni vízum naponta 385-445 USD az ellátás minőségétől és a résztvevők számától függően, ezért célszerű ebbe a négy napba belesűríteni mindent. Viszont mindaz, ami számomra értékes, bele is fér ebbe a négy napba, úgyhogy a teljesség érzésével szállunk gépre.